KOTOR VAROŠ – Mevlud u povodu rođenja Muhammeda a.s.

Datum objave: 10 Nov 2019
Vijesti

U nedjelju 10. novembra poslije jacije namaza u džematu Vrbanjci proučen je mevlud u povodu rođenja posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda a.s., kao centralni mevlud za područje Medžlisa islamske zajednice Kotor Varoš i još jedan u nizu mevluda na području Muftijstva banjalučkog pod nazivom „Poslanstvo – milost svjetovima“.

Odmah nakon klanjanja akšam namaza u vrbanjsku džamiju su počele pristizati džematlije iz svih kotorvaroških džemata i već tad se dalo naslutiti da će džemija, iako prostrana, biti dobro popunjena, a posebnu radost na licima domaćina je izazvao dolazak autobusa sa džematlijama iz Banja Luke, koji su u organizaciji Medžlisa IZ-e Banja Luka došli da sa kotorvarošanima podijele radost mevluda, ali i da iskoriste ovu priliku i da se druže i bolje upoznaju.

Nakon klanjanja jacije namaza kojeg je predvodio muftija banjalučki, mr. Nusret-ef. Abdibegović, imam džemata Vrbanjci Emir-ef. Bilić je poselamio prisutne i zaželio im da se ugodno i lijepo osjećaju kazavši da su oni mehlem za oči i najljepši ukras ove džamije, a zatim pozvao glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Kotor Varoš, prof. Samir-ef. Delića da se obrati. U svom obraćanju glavni imam je izrazio svoje zadovoljstvo što večeras dijelimo radost mevluda sa svojom braćom i sestrama iz Banja Luke koji su došli zajedno sa svojim imamima, na čelu sa glavnim imamom Medžlisa islamske zajednice Banja Luka Adnan-ef. Jusićem.

Prelijep mevludski program su izveli članovi hora Muftijstva banjalučkog koji su svojim umilnim glasovima napojili duše prisutnih džematlija, a i izmamili suze u očima koje su orosile obraze vjernika, a pogotovo naših majki, vjernih čuvara dina, mevluda i naše tradicije.

Na kraju večerašnjeg programa kako to i priliči svojim vaz i nasihatom se obratio muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović i nakon zahvale Allahu dž.š. i salavata na Muhammeda a.s. čestitao vjernicima ove mubarek dane, a i iskazao svoju veliku radost posmatrajući kandilje od Banja Luke, preko Vrbanje i Čelinca, pa sve do Vrbanjaca koji su osvijetlili njegovu dušu, a prisutne džematlije svojom brojnošću su mu upotpunili snagu vjere. Dalje je Muftija kazao da je ummet Muhammeda a.s. toliko jak i snažan, ali i spreman da podnese žrtvu zbog tevhida i vjerovanja u Jednog Boga dž.š. da vjeruje da se obistinjuje hadis u kome je Božiji poslanik s.a.v.s. rekao: „ Jedva čekam da se sretnem sa svojom braćom i sestrama“, a onda mu ashabi rekoše: „Zar mi nismo tvoja braća? Poslanik reče: „Vi ste moji ashabi, a moja su braća oni koji će doći poslije mene, koji će vjerovati u moje poslanstvo i koji će me slijediti iako me nisu vidjeli“, a upravo smo to mi, ovaj okupljeni džemat, mi slijedimo sunnet Božijeg poslanika iako ga nismo vidjeli, a ovim večerašnjim skupom mi se vezujemo u halku onih koji se sjećaju i iskazuju radost zbog rođenja Muhammeda. a.s. On je milost svjetovima, a radost ljudima, on, hvaljeni, donosi radosnu vijest koja ispunjava čovjeka. Muftija je između ostalog još kazao: „Muhammed a.s. je hatemul-enbija, pečat poslanika i poslije njega nema poslanstva i zato nas ovaj mevlud spaja sa poslanikom koji je daleko vremenski i prostorno, ali je njegovo svijetlo vjere i Allahova dž.š. milost spuštena ovdje među nas“.

Nakon proučene dove druženje džematlija iz Banja Luke i Kotor Varoša je nastavljeno uz kahvu, kolače i večeru koju su pripremile članice odjela za brak i porodicu pri medžlisu IZ Kotor Varoš.

Nijaz Duzan