Obilježena godišnjica stradanja Mrkonjičana u Oborcima kod Donjeg Vakufa

Datum objave: 18 Sep 2023
Aktuelnosti

U subotu 16. septembra 2023. godine, prije podne-namaza, na mezarju u Oborcima kod Donjeg Vakufa, obilježena je godišnjica stradanja dvadeset i osam nedužno ubijenih džematlija Mrkonjić Grada.

Obilježavanju su prisustvovale porodice šehida, mnogobrojni vjernici i vjernice, imami Medžlisa Islamske zajednice Mrkonjić Grad i Medžlisa Islamske zajednice Donji Vakuf, predvođeni banjalučkim muftijom mr. Nusret-ef. Abdibegovićem. 

Na početku programa prisutne je poselamio Mufid-ef. Huskić, koji je izrazio zahvalnost prisutnima što su i ove godine došli u Oborce, te što su na taj način pokazali da ne zaboravljaju svoje šehide.

Potom su imami proučili jasin-i-šerif i kelime-i-tevhid pred duše mrkonjičkih šehida, nakon čega se prisutnima obratio muftija Abdibegović. 

U svom obraćanju muftija je između ostalog ukazao na značaj sjećanja i okupljanja na šehidskom mezarju u Oborcima, te se zahvalio Medžlisu Islamske zajednice Mrkonjić Grad na ustrajnosti u okupljanju vjernika i vjernica i što čuvaju sjećanje na svoje šehide. Potom je istaknuo važnost postizanja duševnog smiraja, te je naglasio da duša govori kroz suzu koja kane niz lice.

„To je materijalni dokaz boli kojeg čovjek nosi u duši. Zato suzom boli natapamo naša mezarja i ona je dušin govor, kojom se ona manifestuje. Pa zašto da se čovjeku nanosi bol i da živi nesretan na ovom svijetu, kad može živjeti sretno u krugu svoje porodice i svojih prijatelja?“- kazao je muftija.

Na kraju svog vaz-i-nasihata muftija Abdibegović je uputio dovu da se smanje patnje ljudi, te da se njeguje i čuva pravo na život i ljubav prema suživotu. Također je ukazao na izlišnost stradanja nevinih osoba bez obzira na naciju i vjeru.

Nakon proučenih odlomaka iz Kur'ana, muftija je proučio dovu za šehide Mrkonjić Grada i sve šehide Bosne i Hercegovine. Po završetku programa, u Hamidija džamiji u Mrkonjić Gradu, nakon ikindije-namaza, imami su proučili tevhid pred duše šehida.

 

(A.B.)