Muftijstvo banjalučko: Održano regionalno takmičenje iz Islamske vjeronauke

Datum objave: 18 Mar 2023
Aktuelnosti

Regionalno takmičenje iz Islamske vjeronauke za učenike osmih i devetih razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola za Muftijstvo banjalučko održano je danas u Osnovnoj školi (OŠ) „Nikola Tesla“ u Prnjavoru.

Svoje učešće uzelo je 30 učenika, a najbolje znanje pokazali su Sara Čirkić, Nejla Delić i Almir Mujanić te su tako zauzeli prva mjesta u svojim kategorijama.

Muris-ef. Spahić, direktor banjalučke Medrese i izaslanik muftije banjalučkog Nusret-ef. Abdibegovića, prenio je iskrene selame i pozdrave svim učesnicima, kao domaćinima i vjeroučiteljima, te se zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji takmičenja. 

- U ime Muftijstva banjalučkog želim se zahvaliti direktoru Milanu Vraniću na gostoprimstvu, ali i saradnicima koji su podržali da se sve ovo realizira. Također, zahvaljujem se i Republičkom pedagoškom zavodu, s kojima imamo izuzetno dobru saradnju, na podršci koju ukazuju organizaciji ovog takmičenja - kazao je izaslanik muftije efendija Spahić.

Efendija Spahić kazao je da će najbolje plasirani učesnici takmičenja predstavljati Muftijstvo banjalučko i na državnom nivou, a ukoliko ostvare značajne rezultate i na međudržavnim takmičenjima.

Admir-ef. Blitović, rukovodilac službe za vjerske poslove Muftijstva banjalučkog, koji je koordinirao današnjim takmičenjem, iskazao je zahvalnost Medžlisu Islamske zajednice Prnjavor i rukovodstvu OŠ “Nikola Tesla” Prnjavor na saradnji i pomoći prilikom organizacije takmičenja.

- Jako sam zadovoljan znanjem koje su učenici danas pokazali prilikom testiranja i nadam se da će na 10. jubilarnom državnom takmičenju iz islamske vjeronauke, ako Bog da, ostvariti zapažene rezultate - kazao je efendija Blitović.

Milan Vranić, direktor OŠ „Nikola Tesla“ Prnjavor iskazao je iskrene čestitke pobjednicima i poželio im sreću na sljedećem nivou takmičenja.

- Čast mi je i zadovoljstvo što je naša škola bila domaćin regionalnog takmičenja iz islamske vjeronauke. Mi smo se potrudili da svim u učesnicima takmičenja, kao i njihovim vjeroučiteljima i imamima bude ugodno i prijatno u našoj školi - kazao je direktor Vranić. 

Svoju podršku učesnicima, ali i samoj organizaciji, dala je i direktorica prnjavorske Gimnazije Dajana Ostojić.

- Moram reći da sam veoma ponosna, jer ovo je prvi put da učenici Gimnazije učestvuju na regionalnom takmičenju i tu sam da im dam podršku kao i vjeroučitelju efendiji Čelenki koji zaista obavlja svoj posao na pravi način – kazala je direktorica Ostojić.

Učesnici takmičenja istakli su da proces pripremanja za takmičenje nije bilo težak, a da je učešće na takmičenju bilo lijepo iskustvo.

- Nije se bilo teško pripremati za takmičenje, jer nas je naš vjeroučitelj dobro pripremio, a učestvovala sam i na školskom i opštinskom takmičenju - kazala je učesnica Sara Čirkić iz Kotor Varoša koja je zauzela prvo mjesto u kategoriji učenika osmih razreda.

Ni Nejli Delić, učenici devetog razreda iz Ključa, koja je također zauzela prvo mjesto, pripremanje za takmičenje nije predstavljalo problem.

- Pripremanje nije bilo teško jer smo imali materijale i iskustvo od prošle godine. Stekli smo znanje i na školskom i na općinskom takmičenju. Bilo je veoma lijepo iskustvo - rekla je Nejla.

Prvo mjesto u kategoriji učenika prvih razreda srednjih škola zauzeo je Almir Mujanić iz Prnjavora, dok je i nagrada za drugo mjesto u ovoj kategoriji otišla u ruke Elme Jašarević iz Prnjavora.

- Nije bilo teško pripremiti se, jer smo tokom cijelog procesa pripreme imali podršku našeg vjeroučitelja. Mnogo mi znači što sam osvojila drugo mjesto - kazala je Elma.

Nakon svečanog uručenja diploma i nagrada, prijem za učesnike takmičenja u Gradskoj džamiji u Prnjavoru upriličio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor Fikret-ef. Čelenka. On je tom prilikom čestitao svima na učešću, a najboljima poželio sreću na predstojećim nivoima takmičenja.

Jubilarno 10. državno takmičenje iz Islamske vjeronauke bit će održano u maju u Medresi Osman-ef. Redžović u Visokom.

(Adnan Selimović/Preporod.info)