Tradicionalna manifestacija Banjalučka muradija 27. januara

Datum objave: 03 Jan 2023
Aktuelnosti

Tradicionalna manifestacija Banjalučka muradija, povodom mubarek noći Lejletul-regaib, bit će održana u Ferhadija džamiji u Banjoj Luci u petak, 27. januara, između akšam-namaza i jacija-namaza. 

Noć Regaib je poznata kao noć želja i čežnji, noć kada se iskazuje želja kroz dovu, upućuje i u dovi moli Gospodar za njeno ispunjenje.  U vjerskoj praksi i bosanskoj tradiciji dova, kojom se želi ostvariti uskraćeno ili ublažiti zadobiveno iskušenje, naziva se Dova na murad, od čega je izveden naziv svečanosti Banjalučke muradije.

Idejni pokretač manifestacije je muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović, koji će ovom prilikom i proučiti Dovu na murad.

Kao učesnici programa najavljeni su imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka, učenici i učenice Medrese "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić" u Banjoj Luci, članovi Tarikatskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te Resul-ef. Alić i hafiz Omer-ef. Zulić.

Organizator manifestacije je Muftijstvo banjalučko u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Banja Luka, Medresom "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić" i Tarikatskim centrom. 

 

Media centar Islamske zajednice je medijski pokrovitelj ove manifestacije.