Potpisan Ugovor o kupovini objekta za potrebe smještaja učenika Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” u Banjaluci

Datum objave: 16 Dec 2022
Aktuelnosti

Ugovor o kupovini objekta za potrebe smještaja učenika Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” potpisan je danas u Banjaluci.

Ugovor su potpisali direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovni Zejnil Rebihić, u ime kupca, i prodavac Fikret Koljić.

– Rijaset Islamske zajednice na čelu s reisul-ulemom pomaže i podržava rad Medrese od samog osnivanja. Danas smo potpisali ugovor za kupovinu objekta za smještaj naših učenika, i ovim ugovorom smo završili jedan važan proces. Nakon što smo obezbijedili adekvatne uslove za izvođenje nastave, restoranske prostore, danas smo kupili zgradu kojom smo osigurali odlične uslove za naše učenike – izjavio je Zejnil Rebihić.

Kako je naglasio muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović, ovaj objekat je nova vrijednost koju Islamska zajednica ostvaruje u Banjaluci.

– Drago mi je da smo uspjeli privesti kraju svu potrebnu dokumentaciju za kupovinu objekta i tako omogućiti nesmetan upis četvrte generacije učenika u ovu medresu.

I ovim činom reisul-ulema je potvrdio brigu, pokazao pažnju i pružio podršku, te se njegova odgovornost naspram vjerskog života u Banjaluci potvrđuje svakim danom kroz različite segmente.

Zahvaljujemo svim vakifima i donatorima koji nas podržavaju u ovakvim i sličnim projektima i molimo Boga da im obilato uzvrati u njihovom potomstvu i imetku, a direktoru i učenicima Medrese želim uspjeh i napredak u radu – kazao je muftija Abdibegović

Direktor Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” u Banjaluci Muris-ef. Spahić izrazio je radost zbog potpisivanja ovog ugovora.

– Kolektivu Medrese, profesorima i profesoricama koji rade na odgoju učenika olakšat će rad, a učenicima pružiti kvalitetne uslove za njihov smještaj i boravak u Banjaluci. Obradovani smo činjenicom da je razmišljanje IZ orjentisano u pravcu osnaživanja svojih ustanova i njihovog upotpunjavanja za ono što je neophodno. Ovime je učinjen još jedan značajan korak u smjeru razvoja banjalučke medrese.

Zahvaljujemo Rijasetu IZ, a posebno reisul-ulemi Kavazoviću, kao i vakifima, donatorima, koji su finansijski podržali ovaj projekat – izjavio je direktor Spahić.

Fikret i Maida Koljić izjavili su da, iako im je bilo teško prodati porodičnu kuću, uradili su to znajući da će u njoj, u duhu vjere, biti odgajani mladi naraštaji.

– Ovu kuću smo gradili za sebe, i do sada smo imali dosta mušterija. Međutim, odlučili smo se prodati je Islamskoj zajednici, znajući da će u njoj boraviti omladina, stjecati znanja, u kući klanjati, učiti Kur'an, sjećati se Boga – naglasili su oni.

Medresa “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” u Banjaluci počela je s radom u septembru 2020. godine, a kupovina objekta za potrebe učeničkog doma, značajan je iskorak u radu ove obrazovne institucije Islamske zajednice.

(MINA)