Banjaluka: Predstavljen projekat "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne"

Datum objave: 16 Nov 2022
Aktuelnosti

U Gazanferija džamiji u Banjaluci danas je predstavljen multimedijalni, naučno-istraživački i edukativni projekat "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne", koji realizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, a pod pokroviteljstvom reisul-uleme Islamske zajednice Husein-ef. Kavazovića.

- Ovaj projekat je potvrda tevhida, slobode života ljudi i radost čovjeka u onom što on jest.

Materijalno, kulturno, duhovno naslijeđe, zaslužuje svoju puninu, afirmaciju.

Kroz ovaj projekat ćemo razumjeti postignuća i kreacije, te etape i periode, koji je, svaki na svoj način, ostavljao trag i podizao stepen ljudske civilizacije - kazao je ovom prilikom muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović.

Istaknuo je da je u duhu čovjekova snaga, a u materijalnom - sakralnom, njegovo ogledalo duše.

- Vedrina duha je vedrina vjere, a vjera ljude drži pod kupolom - nebom - Božije milosti. Vremenski period i duhovno, kulturno i materijalno naslijeđe je dio bosanskohercegovačkog mozaika - naglasio je muftija Abdibegović.

Promotori projekta, kojim se nastoje predstaviti kulturno-historijski aspekti i dostignuća muslimana u Bosni koji dokumentovano i naučno potvrđuju evropsku bit te doprinose njihovom boljem upoznavanju, pored muftije Abdibegovića, bili su dr. Ekrem Tucaković, mr. Osman Lavić i Ismet Veladžić.

- U Banjaluci želimo predstaviti projekat, posebno u onom segmentu koji je važan za promociju kulturnog naslijeđa i islamske kulture na području Muftijstva banjalučkog. Svima je poznato da je Banjaluka u našoj prošlosti bila jedan od važnih središta islamske kulture, gradskog života i da su mnogi vakufi i duhovno naslijeđe ovdje - kazao je dr. Tucaković.

Dodao je da se kroz ovaj projekat želi i afirmirati kulturno naslijeđe koje je inspirirano islamom, a koje je nastalo u različitim geografskim područjima koja su nastanjivali Bošnjaci.

- U tom kontekstu Banjaluka je za nas jako važna. Neke od dijelova tog našeg kulturnog naslijeđa želimo afirmirati i predstaviti kako našoj, tako i široj javnosti - naveo je Tucaković.

 

Projekat ”Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne” ima za cilj da predstavi bosanskohercegovačke muslimane i islam u njihovom autentičnom i duhovnopovijesnom licu, humanističkim idealima, kulturnom bogatstvu i univerzalnim, moralnim i civilizacijskim vrijednostima, te humane, socijalne, moralne i esteteske vrijednosti, kulturne i civilizacijske tekovine i potencijale bosanskohercegovačkog islama.

Ovaj projekat prvi put će, kroz najsavremenije modalitete produkcije i prezentacije, ponuditi i kritički valorizirati bogat materijal sakupljen iz brojnih domaćih i međunarodnih muzeja, galerija, privatnih kolekcija, arhiva, instituta, biblioteka, a koji predstavljaju dinamičnu, složenu i sadržajnu društveno-političku historiju islama, islamske duhovnosti, kulture, nauke i umjetnosti na području Bosne i Hercegovine, u izazovima različitih historijskih epoha i u njenim doprinosima evropskoj i svjetskoj kulturi, duhovnosti i baštini.

(Preporod.info)