Razgovor s povodom

Datum objave: 11 Nov 2020
Vijesti

U utorak 10. novembra 2020. godine, banjalučki muftija Nusret-ef. Abdibegović je posjetio Sabihu (Bebu) Kapidžić u njenoj rodnoj kući. Povod posjete je bio razgovor o uglednoj porodici Kapidžić, a posebno o njenom ocu rah. Aliji-ef. Kapdižiću koji je bio jedan od potpisnika banjalučke rezolucije muslimana iz 1941. godine.

U vrlo toplom i prijateljskom razgovoru, Beba je sa velikim poštovanjem i emocijama govorila o svome djetinstvu, porodičnom ambijentu i odrastanju. Iz njenog razgovora mogla se razumjeti odvažnost, odgovornost i odlučnost njenog oca u vođenju porodice i njegove aktivnosti u društvenim tokovima.

Također se mogla osjetiti toplina i brižnost njene rah. majke Džemile, rođene Zvizdić, iz Gackog. U složnom bračnom životu njih dvoje su podigli desetero djece: Azizu, Šefika, Fatimu, Rabiju, Salihu, Enesa, Abdulaha, Eminu, Nasihu i Sabihu. Njegovim autoritetom i zalaganjem sva djeca su završila fakultete i stekli visoke diplome, tako da su im sva djeca fakultetski obrazovana.

Alija-ef. Kapidžić je rođen u Bileći 1884., a umro je 1971. godine. Bio je veliki prijatelj sa muftijom Kurtom i Suljagom Salihagićem. Razvijao je prijateljstvo sa ulemom u Sarajevu, a posebno sa Mehmedom Handžićem. Službovao je kao vojni imam u Beogradu i Novom Sadu. Bio je džematlija džamije Salihije u Stupnici i osvjedočeni humanista.