Naša odgovornost prema Sunnetu

Datum objave: 08 Oct 2021
Hutbe

Uzvišeni veli: „Zasigurno, vi u Poslaniku imate najljepši uzor.“ (Al-Ahzab, 21.)

Uzvšeni veli: „I mi smo tebe kao milost svim svjetovima poslali“ (Al-Enbija, 107.)

Nastupio je mubarek mjesec rebiu-l-evvel. Mjesec Božije milosti i mjesec mevluda u kojem je rođen posljednji Božiji poslanik Muhammed a.s. U nizu, silsili objave, od pojave Isa a.s. pa do rođenja Muhammeda a.s., protekao je period od petstotina i sedamdeset godina.

Dug period za očuvanje izvornog tevhida, vjere u Jednog Boga, a ujedno kratak period u kome su se pojavile devijacije i pogrešna tumačenja vjere, kao i razumijevanje smisla života. To je vrijeme, period u kome se gasilo svjetlo Božije vjere i Upute, tako da su svi putevi vodili u stranputicu. Svjetskom pozornicom života zadominirao je džahilijjet, višeboštvo, idolatrija, kriminal, kocka, lutrija, korupcija, mito, pljačka, prevara, obmana, nepotizam, kidanje rodbinskih veza. Smisao života se ogledao u velikoj mjeri kroz igru i zabavu. Mjera društvene vrijednosti ljudi, odnosno čovjeka, se ogledala i mjerila po porijeklu i plemenskoj pripadnosti. Baš u takvo beznađe Bog šalje ljudima, preko svog odabranika vjerovjesnika Objavu, vjeru kao radost i nadu ljudima, te putokaz kroz bespuća života. Zbog sagledavanja ukupnog stanja i njegovog preslikavanja na našu stvarnost, oživimo i oživotvorimo sjećanje na Poslanika i njegovu misiju.

Jer Poslanik a.s. je bio skroman, susretljiv, odgovoran, pravedan, povjerljiv, pouzdan, plemenit, vesele naravi i dobre ćudi. Poslanik je volio Istinu kao nadu i utjehu, ljude kao najodabranija Božija stvorenja, darežljivost kao vrlinu, čistoću kao princip, urednost kao stil, ljepotu kao radost Božijeg stvaranja.

Poslanik je prezirao laž, škrtost, rasipništvo, bahatost, oholost, hvalisanje, prestiž, nadmetanje i takmičenje u dunjalučkim stvarima.

Poslanik je živio za ideale od kojih nikad, pa ni u najtežim situacijama i okolnostima, nije odustajao. Ideali koji su ga vodili u životu su bili: vjeru u Jednog Boga pojasniti i približiti svim ljudima. Na tom putu je bio ustrajan i želio je postići Božije zadovoljstvo i zadobiti Njegovu milost.

Želio je uspostaviti mir i skladan život među ljudima kao jedinu perspektivu života, nauku podići na najviši stepen i predočiti je ljudima kao Božije ishodište i milost za napredak čovječanstva. Također nastojao je podučiti ljude civilizacijskom dostignuću da su: pravo na život, pravo na slobodu vjere, ljudska čast, potomstvo, imetak nepovredive svetosti koje pripadaju svakom pojedincu. Zagovarao je pravdu i uspostavu pravednog društva, osuđivao nasilje i zulum. Pomagao je slabe, nemoćne, ugrožene i potlačene. Upućivao je vjernike da usklade, uravnoteže odnos između vječnog i prolaznog, materijalnog i duhovnog, ovosvjetskog (dunjalučkog) i onosvjetskog (ahiret) života.

Kao specifikum, Poslanik je ulemi u miraz ostavio da ljude poučavaju, pozivaju vjeri u Jednog Boga, da govore i tumače Božije riječi, te da se vladaju po etičkim i moralnim vrijednostima, principima. Da je kojim slučajem Božiji poslanik prihvatio ponuđeno mu Sunce i Mjesec, u zamjenu da napusti ideale, nikad nas ne bi ogrijalo sunce vjere i svjetlo islama. Ako su učenjaci nasljednici Božijeg poslanika, na kojim osnovama oni danas baziraju svoj rad, suštini ili formi, na uvjerenju ili profesiji, na misiji ili interesu.

Nadam se da ćemo ovih dana biti svi svjedoci održavanja i učenja velikog broja mevluda, organizovanja značajnih manifestacija, govora na hutbama, organizovanju tribina o Poslaniku i njegovom sunnetu. Podsjećam da je sunnet sve ono što je Poslanik a.s. rekao, radio i šutnjom odobrio. Potreba našeg vremena i života kojeg živimo je što izvornije, sadržajnije i djelotvornije živjeti i oživjeti, pojedinačno i kolektivno, sunnet Poslanika u našim srcima, porodicama, džematima, svakodnevnim govorima i razgovorima. Podsjećam da je cilj dolaska poslanika među ljude promjena i preinaka njihove naravi i stilova života. U duhu kur'anskog ajeta završavam današnju hutbu: „Zaista Allah obasipa milošću Vjerovjesnika, a Njegovi meleki mole oprost. O vjernici, veličajte ga i pozdravljajte ga selamom.“ (Al-Ahzab, 56.)

Muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović

Ferhat-pašina džamija, 08.10.2021. godine